Τετάρτη 9 Απριλίου 2014



Επίσκεψη στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη
    Με αφορμή το θέμα του Πολιτιστικού Προγράμματος, η υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μαρία Αγγέλη διοργάνωσε τη δεύτερη επιμορφωτική μας επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στο Πάρκο Αγρινίου, τα οποία είναι δωρεές της οικογένειας Παπαστράτου.
    Πιο αναλυτικά, στην αρχή, επισκεφτήκαμε την βιβλιοθήκη, όπου η υπεύθυνη κ. Δήμητρα Λουκοπούλου μας ξενάγησε και μας πληροφόρησε για το χώρο. Αρχικά, μας μίλησε για το τρόπο που λειτουργεί η βιβλιοθήκη, καθώς επίσης μας περιέγραψε τη χρήση της. Στη συνέχεια, μας έδειξε τα αρχεία των εφημερίδων που συλλέγονται από την αρχή της λειτουργίας της. Τέλος, μας έδειξε τον χώρο του αναγνωστηρίου και τον χώρο που απασχολούνται παιδιά μικρής ηλικίας με διάφορες δραστηριότητες.
Συνεχίζοντας την επίσκεψή μας, επισκεφθήκαμε την γλυπτοθήκη Καπράλου όπου στεγάζονται αρκετά και διάφορα γλυπτά. Ο Καπράλος είχε άμεση σχέση με την οικογένεια Παπαστράτου, καθώς αυτοί τον σπούδασαν.
    Τελειώνοντας την επίσκεψή μας, επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Πάρκο, όπου οι καθηγήτριές μας, μας είπαν μερικά πράγματα για τα αγάλματα που βρίσκονταν στην είσοδο του Πάρκου, μπροστά στα οποία κάποιοι από τους συμμαθητές μου απήγγειλαν  κάποια ποιήματα.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η συμμαθήτριά μου Μαρία Σαρδέλη απήγγειλε ένα δικό της ποίημα!
Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το εκκλησάκι <Μεταμόρφωσις του Σωτήρος> που ήταν δωρεά της μητέρας των Παπαστράτων.
Τέλος, ξεκουραστήκαμε στην καφετέρια που βρίσκεται στο Πάρκο, όπου απολαύσαμε τη σκιά των δέντρων και τραβήξαμε αρκετές φωτογραφίες της ομάδας μας.
    Γενικεύοντας, ήταν μια όμορφη επίσκεψη, η οποία μας βοήθησε στη συνέχεια του Πολιτιστικού Προγράμματος. Ελπίζω σε ανάλογες εκδρομές στο μέλλον.
    Τέλος, ευχαριστούμε την Υπεύθυνη του Προγράμματος κ. Μαρία Αγγέλη και τις καθηγήτριες κ. Αγγελική Δαλιάνη, κ. Βασιλική Σκεπετάρη και κ. Ελένη Κατσαντώνη, για την εμπειρία που μας έδωσαν….


Γράφει η μαθήτρια Παρά Καλλιρόη

                     ~*~

  Το σχολείο μας, ως γνωστών, ασχολείται με διάφορα προγράμματα που αναλαμβάνουν οι καθηγητές, φτιάχνοντας ομάδες μαθητών και δημιουργώντας εργασίες πολλών μηνών. Η υπεύθυνη κα. Αγγέλη μαζί με την κα. Σκεπετάρη, την κα. Κατσαντώνη και την κα. Δαλίανη ανέλαβαν την πολιτιστική ομάδα που φέτος ασχολείται με τους γνωστούς ευεργέτες του Αγρινίου, Οικογένεια Παπαστράτου. Πάνω στο πρόγραμμα έχουμε δουλέψει όλη η ομάδα σκληρά, για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι καθηγήτριες μας, μας έχουν πάει σε διάφορες μικρές εκπαιδευτικές εκδρομές για να δούμε από κοντά την ιστορία των ευεργετών μας. Μια τέτοια εκδρομή ήταν αυτή στο Πάρκο μας. Επισκεφτήκαμε την δημοτική βιβλιοθήκη, την γκαλερί με τα γλυπτά του Χρήστου Καπράλου αλλά διασχίσαμε και το πάρκο με τα ανθισμένα κ καταπράσινα δέντρα του.
   Αρχικά, στον δρόμο προς το πάρκο, οι καθηγήτριες μας έλεγαν λίγα πράγματα για τα εκθέματα της γκαλερί αλλά και την ιστορία της δημιουργίας του πάρκου. Όταν φτάσαμε χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η πρώτη πήγε στην βιβλιοθήκη και η δεύτερη στην γκαλερί και έπειτα το αντίθετο. Στην γκαλερί μας είπαν για την ζωή του Χ. Καπράλου και θαυμάσαμε τα εξαιρετικά του εκθέματα. Στο τέλος γράψαμε τις εντυπώσεις μας σε ένα μεγάλο τετράδιο όπου υπήρχε στην είσοδο, πήραμε ένα φυλλάδιο για την γκαλερί και πήγαμε στη βιβλιοθήκη. Εκεί, υπήρχε μια πολύ ευγενική κυρία που μας ξενάγησε στο χώρο και μας ενημέρωσε για κάποια πράγματα που ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε πιο πριν. Έπειτα μας εξήγησε τους τρόπους δανεισμού βιβλίων κ’ μας ενθάρρυνε να το κάνουμε.
  Ύστερα, διασχίσαμε το πάρκο μες τα καταπράσινα δέντρα και τα πολύχρωμα λουλούδια που μοσχοβολούσαν Άνοιξη και σταματήσαμε μπροστά από τις προτομές της οικογένειας, όπου κάποιες μαθήτριες μας διάβασαν τα δημιουργικά ποιήματα τους και την ιστορία του πάρκου. Έπειτα πήγαμε έναν περίπατο μέσα στο πάρκο και καθίσαμε λίγο στην καφετέρια που υπάρχει εκεί για να χαλαρώσουμε και να βγάλουμε ομαδικές, αναμνηστικές φωτογραφίες. Έπειτα πήραμε τον δρόμο για το σχολείο κ’ η όμορφη εκπαιδευτική εκδρομή έλαβε τέλος.
   Συμπερασματικά, όλα τα παιδιά χαρήκαμε ιδιαίτερα για τα εκθέματα που είδαμε, αλλά κυρίως που μάθαμε έστω και λίγο για την πολύτιμη ιστορία του τόπου μας και την αξιότιμη και σημαντική οικογένεια Παπαστράτου που αποτέλεσε ευεργέτησα της πόλης μας. Τέλος, θα μας άρεσε να ξαναεπισκεφτούμε τέτοιου είδους τόπους και να ενημερωθούμε για την γενικότερη ιστορία της πόλης μας.




                                                                                                      Δήμητρα Φράγκου,
                                                         μαθήτρια Β’3


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου