Δευτέρα 7 Απριλίου 2014


ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
       Μία από της σημαντικότερες προσφορές της οικογένειας Παπαστράτων ήταν η Παπαστράτειος δημοτική βιβλιοθήκη. Η Βιβλιοθήκη είναι δωρεά της Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ. Eγκαινιάσθηκε το Μάιο του 1964 και πρωτολειτούργησε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, στην αρχή στο ίδιο κτίριο με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου. Το 1984 με νέα δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ, ανεγέρθηκε ένα νέο σύγχρονο κτίριο, όπου μεταφέρθηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα η Βιβλιοθήκη, καλύπτοντας συνολική επιφάνεια 900 m2.
         Η συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 26.000 τόμους βιβλίων από τα οποία τα περισσότερα είναι δανειστικά.
         Υπάρχει κεντρικός Υπολογιστής, όπου μηχανογραφούνται όλα τα βιβλία της Βιβλιοθήκης.
        Ακόμη στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης και στα πλαίσια του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, λειτουργεί το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης με συνολικά 6 Υπολογιστές για το κοινό, εκ των οποίων οι 3 με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και άλλες εργασίες, οι άλλοι 3 Υπολογιστές είναι για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) με προβλήματα (όρασης, ακοής, κινητικά προβλήματα κ.α.), έχοντας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν λειτουργίες όπως εκτυπώσεις στους διαθέσιμους εκτυπωτές π.χ. εκτυπώσεις σε γραφή Brielle, σάρωση εικόνων σε ειδικό σαρωτή για τυφλούς και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
         Τη Βιβλιοθήκη χρησιμοποιούν όλοι οι πολίτες του Αγρινίου και της γύρω περιοχής, που αναζητούν τη γνώση και την πληροφορία όπως μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι, επιστήμονες, ερευνητές κ.λ.π., καθώς και πολλοί επισκέπτες της πόλης μας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το 2006 δανείστηκαν από τη Βιβλιοθήκη 4.832 τόμοι βιβλίων γύρω στα 2.810 μέλη τους.
         Προσωπικά, θεωρώ αυτήν την προσφορά πολύ χρήσιμη και απαραίτητη, καθώς στην πόλη μας χρειάζονταν μια δημοτική βιβλιοθήκη όπως και στις υπόλοιπες περιοχές. Έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές την βιβλιοθήκη για τον δανεισμό βιβλίων, για τη συλλογή πληροφοριών, καθώς επίσης, έχω αναζητήσει πληροφορίες στο αρχείο εφημερίδων που υπάρχει εκεί. Γενικά πιστεύω πως η βιβλιοθήκη έχει ωφελήσει όλους τους κατοίκους του Αγρινίου και της ευρείας περιοχής είτε στη συλλογή πληροφοριών είτε στο δανεισμό βιβλίων ειδικότερα στην δύσκολη οικονομική εποχή που διανύουμε.
Ελπίζω σε ανάλογες δωρεές και  στο μέλλον!
    Γράφει η  Παρά Καλλιρόη,
μαθήτρια της Β΄ τάξης

                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου