Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Προφορική συνέντευξη της κ. Έφης Κωσταντίνου στην Παρά Καλλιρόη, μαθήτρια Β΄2

Κυρία Κωσταντίνου που γεννηθήκατε;
Γεννήθηκα στο Παναιτώλιο Αγρινίου.
Με τι ασχολούνταν οι γονείς σας;
O πατέρας μου ήταν υπάλληλος στη ΔΕΗ και η μητέρα μου ήταν αγρότισσα και ασχολούνταν με την καλλιέργειατου καπνού.
Εσείς ασχοληθήκατε με την καλλιέργεια του καπνού;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δηλαδή από μικρό παιδί τα καλοκαίρια τα περνούσα μαζεύοντας και αρμαθιάζοντας καπνό.
Από ποια ηλικία;
Από 9-22 ετών.
Ποιο στάδιο της καλλιέργειας ήταν το πιο δύσκολο και γιατί;
Θεωρώ ότι το πιο δύσκολο ήταν η συγγομιδή του καπνού, γιατί η εργασία ήταν καθημερινή και διαρκούσε 2 μήνες. Επιπλέον, η πολλή ζέστη και η κόλλα του καπνού έκανε την εργασία μας ακόμη πιο δύσκολη.
Είχε κέρδος ο καπνός;
Δεν ξέρω να σου πω ακριβώς αν είχε και πόσο κέρδος, όμως ο πατέρας μου κατάφερε και σπούδασε τρία παιδιά!
Νοσταλγείτε εκείνη την εποχή;
Επειδή ο καπνός ήταν καλοκαιρινή ερασία και δεν μου άφηνε χρόνο να κάνω άλλα πράγματα, δεν την νοσταλγώ ειδιαίτερα, αλλά νοσταλγώ τα αφθόρμητα γέλια με τα αδέρφια μου τις ώρες αρμαθίαζοντας, καθώς επίσης τον ανταγωνισμό μας για το ποιος θα κάνει τις περισσότερες αρμάθες, γιατί αυτό είχε ανταμοιβή από τον πατέρα μας.
Τι γνωρίζετε για την οικογένεια Παπαστράτου;
Η οικογένεια Παπαστράτων ασχολούνταν με το εμπόριο, την επεξεργασία και την τυποποίηση του καπνού. Τους θεωρώ ευεργέτες για την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, καθώς βοήθησαν πολλές γενιές ανθρώπων να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους και έγραψαν τη δική τους ιστορία ως αναφορά τον καπνό. Τέλος, οι δωρεέσ τους θα μείνουν αξέχαστες στον τόπο μας.

Σας ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας!!

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Προφορική συνέντευξη
της κυρίας Γκόλφως Τσιατσούλη,                                                                                πρώην καπνεργάτριας στις αποθήκες αφών Παπαστράτου στο Ζαπάντι,                                                                                                                            
στην καθηγήτρια Βασιλική Ι. Σκεπετάρη ,   8 Απριλίου 2014.



Πού γεννηθήκατε ;                                                                                                                              Στην Πετρώνα Βάλτου.
-Όταν ήσασταν ανύπαντρη, ασχολούνταν με καπνά η οικογένειά σας ;        
Ναι! Τριάντα στρέμματα καπνού βάζαμε.
Από μικρά παιδάκια δηλαδή...                                                                                                             Ναι, από τον καιρό που γεννήθηκα, καπνό βάζαμε.
-Οπότε είχατε την εμπειρία ;                                                                                                                    Ναι.
-Μετά όταν παντρευτήκατε, βάλατε καπνά εσείς ;                                                                                Έβαλα.
-Πότε πήγατε στις καπναποθήκες ;                                                                                                             Στα 35. Δεν θυμάμαι. Είμαι 66 τώρα. Στις καπναποθήκες Παπαστράτου...στο Ζαπάντι. Πολλά χρόνια. 17.
-Θυμάστε τι ακριβώς κάνατε ;                                                                                                               Εγώ έραβα τόγκες.
-Όλα αυτά τα χρόνια σ’ αυτό το πόστο ;                                                                                            Και ξεσπάγκιαζα, αλλά πιο πολύ στο ράψιμο.


ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ
-Θυμάστε λίγο πως ήταν οι συνθήκες, πότε πιάνατε δουλειά ;                                                                     Πιάναμε δουλειά 8 το πρωί και σχολάγαμε στις 3.
-Πάντα σ’ αυτή τη βάρδια, σταθερά ;                                                                                                               Όχι και απόγευμα. Έπιανα στις 3 και σχόλαγα 11 το βράδυ.


ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ!
-Πρωί και απόγευμα, δύσκολη εργασία ;                                                                                                                     Όχι, για μένα κουραστική ήταν. Δύσκολη όχι. Μακάρι να ‘χα και τώρα να δουλεύω.
-Η αμοιβή σας ;                                                                                                                                    Η αμοιβή μου ήταν 600 δραχμές, γιατί ανακατευόμαστε με τα ευρώ τώρα.
-Σε σχέση με άλλες δουλειές εκείνη την εποχή ήταν καλό το μεροκάματο, αν θυμάστε ; 

Πολύ καλό. Το είχες και συνέχεια, είχες και τα δώρα, έπαιρνεις τα πάντα. Έπαιρνες ανεργία.
-Είχατε και ασφάλεια;                                                                                                                                Πως, πως.
-Δούλευαν πολλοί στις καπναποθήκες ;                                                                                                          Εγώ έχω την εντύπωση, να ‘ταν 250 άτομα σε κάθε βάρδια.


ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
Τον Τάσο τον βλέπαμε πάντα και τα εγγόνια. Δεν μας μίλαγαν, σ’ εμάς θα μίλαγαν; Έλεγαν ένα γεια. Κοιτούσαν πως δουλεύουμε και τι κάνουμε. Καλά ο Τάσος ήταν πολύ καλός. Ο Παπαστράτος ήταν τέλειος. Για μένα νε να ‘ναι άγιο το χώμα τους!  Ολωνών. Αλλά αυτόν γνώρισα εγώ. Θυμάμαι όταν πέθανε η αδερφή του Τάσου και είχαμε κρατήσει σιγή για τη μνήμη της που πέθανε. Μας είχαν δώσει κι από ένα μπουκάλι κρασί σε όλους, στη βάρδια που δούλευα εγώ.
-Θυμάστε κάποιες φορές να κάνατε απεργία, να υπήρχε κάποιο θέμα που θέλατε να λυθεί ;                                                                                                                                   Εγώ δεν έκανα ποτέ τέτοια πράγματα. Οι συνδικαλιστές μπορεί να έκαναν, εγώ δεν ήμουν συνδικαλιστής, εγώ κοίταζα να πάρω το μεροκάματο, να σπουδάσω την κοπέλα μου. Να ‘ναι άγιο το χώμα του ανθρώπου.
-Οι σχέσεις μεταξύ σας πως ήταν ;                                                                                                          Καλές, καλές. Εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα.
-Γνωρίζετε κάτι για την οικογένεια Παπαστράτου ;                                                                                     Δεν γνωρίζω τίποτα. Νομίζω όμως ότι δεν είχαν αγόρια, είχαν όλο κορίτσια. Γι’ αυτό ξέρω και έχω ακούσει, πήραν απο ‘δω το εργοστάσιο. Αν ήταν αγόρι μπορούσε να το  είχαν αφήσει στο Αγρίνιο. Όμως και οι Παπαστραταίοι βοηθούσαν το Αγρίνιο, δεν το πήγαιναν αλλού το εργοστάσιο. Το κρατούσαν εδώ για την περιοχή.


Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ!
-Τι πρόσφερε η οικογένεια Παπαστράτου σ’ αυτόν εδώ τον τόπο ;                                                                Τα πάντα. Δούλευαν τα μαγαζιά. Τώρα δουλεύουν τα μαγαζια στο Αγρίνιο; Όχι. Ο κόσμος ζούσε από τον Παπαστράτο. Είχαμε τα χέρια γεμάτα! Άγιο, άγιο να’ ναι το χώμα του! Ήταν ό,τι καλύτερο. Τόσοι άνθρωποι τρων ψωμί. Παίρνουν σύνταξη. Όλες οι γυναίκες στο Αγρίνιο. Εγώ δεν περίμενα να πάρω σύνταξη. Σπούδασα το παιδί μου. Να’ ναι καλά.
                                                           



Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014



Επίσκεψη στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη
    Με αφορμή το θέμα του Πολιτιστικού Προγράμματος, η υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Μαρία Αγγέλη διοργάνωσε τη δεύτερη επιμορφωτική μας επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στο Πάρκο Αγρινίου, τα οποία είναι δωρεές της οικογένειας Παπαστράτου.
    Πιο αναλυτικά, στην αρχή, επισκεφτήκαμε την βιβλιοθήκη, όπου η υπεύθυνη κ. Δήμητρα Λουκοπούλου μας ξενάγησε και μας πληροφόρησε για το χώρο. Αρχικά, μας μίλησε για το τρόπο που λειτουργεί η βιβλιοθήκη, καθώς επίσης μας περιέγραψε τη χρήση της. Στη συνέχεια, μας έδειξε τα αρχεία των εφημερίδων που συλλέγονται από την αρχή της λειτουργίας της. Τέλος, μας έδειξε τον χώρο του αναγνωστηρίου και τον χώρο που απασχολούνται παιδιά μικρής ηλικίας με διάφορες δραστηριότητες.
Συνεχίζοντας την επίσκεψή μας, επισκεφθήκαμε την γλυπτοθήκη Καπράλου όπου στεγάζονται αρκετά και διάφορα γλυπτά. Ο Καπράλος είχε άμεση σχέση με την οικογένεια Παπαστράτου, καθώς αυτοί τον σπούδασαν.
    Τελειώνοντας την επίσκεψή μας, επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Πάρκο, όπου οι καθηγήτριές μας, μας είπαν μερικά πράγματα για τα αγάλματα που βρίσκονταν στην είσοδο του Πάρκου, μπροστά στα οποία κάποιοι από τους συμμαθητές μου απήγγειλαν  κάποια ποιήματα.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η συμμαθήτριά μου Μαρία Σαρδέλη απήγγειλε ένα δικό της ποίημα!
Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το εκκλησάκι <Μεταμόρφωσις του Σωτήρος> που ήταν δωρεά της μητέρας των Παπαστράτων.
Τέλος, ξεκουραστήκαμε στην καφετέρια που βρίσκεται στο Πάρκο, όπου απολαύσαμε τη σκιά των δέντρων και τραβήξαμε αρκετές φωτογραφίες της ομάδας μας.
    Γενικεύοντας, ήταν μια όμορφη επίσκεψη, η οποία μας βοήθησε στη συνέχεια του Πολιτιστικού Προγράμματος. Ελπίζω σε ανάλογες εκδρομές στο μέλλον.
    Τέλος, ευχαριστούμε την Υπεύθυνη του Προγράμματος κ. Μαρία Αγγέλη και τις καθηγήτριες κ. Αγγελική Δαλιάνη, κ. Βασιλική Σκεπετάρη και κ. Ελένη Κατσαντώνη, για την εμπειρία που μας έδωσαν….


Γράφει η μαθήτρια Παρά Καλλιρόη

                     ~*~

  Το σχολείο μας, ως γνωστών, ασχολείται με διάφορα προγράμματα που αναλαμβάνουν οι καθηγητές, φτιάχνοντας ομάδες μαθητών και δημιουργώντας εργασίες πολλών μηνών. Η υπεύθυνη κα. Αγγέλη μαζί με την κα. Σκεπετάρη, την κα. Κατσαντώνη και την κα. Δαλίανη ανέλαβαν την πολιτιστική ομάδα που φέτος ασχολείται με τους γνωστούς ευεργέτες του Αγρινίου, Οικογένεια Παπαστράτου. Πάνω στο πρόγραμμα έχουμε δουλέψει όλη η ομάδα σκληρά, για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι καθηγήτριες μας, μας έχουν πάει σε διάφορες μικρές εκπαιδευτικές εκδρομές για να δούμε από κοντά την ιστορία των ευεργετών μας. Μια τέτοια εκδρομή ήταν αυτή στο Πάρκο μας. Επισκεφτήκαμε την δημοτική βιβλιοθήκη, την γκαλερί με τα γλυπτά του Χρήστου Καπράλου αλλά διασχίσαμε και το πάρκο με τα ανθισμένα κ καταπράσινα δέντρα του.
   Αρχικά, στον δρόμο προς το πάρκο, οι καθηγήτριες μας έλεγαν λίγα πράγματα για τα εκθέματα της γκαλερί αλλά και την ιστορία της δημιουργίας του πάρκου. Όταν φτάσαμε χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η πρώτη πήγε στην βιβλιοθήκη και η δεύτερη στην γκαλερί και έπειτα το αντίθετο. Στην γκαλερί μας είπαν για την ζωή του Χ. Καπράλου και θαυμάσαμε τα εξαιρετικά του εκθέματα. Στο τέλος γράψαμε τις εντυπώσεις μας σε ένα μεγάλο τετράδιο όπου υπήρχε στην είσοδο, πήραμε ένα φυλλάδιο για την γκαλερί και πήγαμε στη βιβλιοθήκη. Εκεί, υπήρχε μια πολύ ευγενική κυρία που μας ξενάγησε στο χώρο και μας ενημέρωσε για κάποια πράγματα που ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε πιο πριν. Έπειτα μας εξήγησε τους τρόπους δανεισμού βιβλίων κ’ μας ενθάρρυνε να το κάνουμε.
  Ύστερα, διασχίσαμε το πάρκο μες τα καταπράσινα δέντρα και τα πολύχρωμα λουλούδια που μοσχοβολούσαν Άνοιξη και σταματήσαμε μπροστά από τις προτομές της οικογένειας, όπου κάποιες μαθήτριες μας διάβασαν τα δημιουργικά ποιήματα τους και την ιστορία του πάρκου. Έπειτα πήγαμε έναν περίπατο μέσα στο πάρκο και καθίσαμε λίγο στην καφετέρια που υπάρχει εκεί για να χαλαρώσουμε και να βγάλουμε ομαδικές, αναμνηστικές φωτογραφίες. Έπειτα πήραμε τον δρόμο για το σχολείο κ’ η όμορφη εκπαιδευτική εκδρομή έλαβε τέλος.
   Συμπερασματικά, όλα τα παιδιά χαρήκαμε ιδιαίτερα για τα εκθέματα που είδαμε, αλλά κυρίως που μάθαμε έστω και λίγο για την πολύτιμη ιστορία του τόπου μας και την αξιότιμη και σημαντική οικογένεια Παπαστράτου που αποτέλεσε ευεργέτησα της πόλης μας. Τέλος, θα μας άρεσε να ξαναεπισκεφτούμε τέτοιου είδους τόπους και να ενημερωθούμε για την γενικότερη ιστορία της πόλης μας.




                                                                                                      Δήμητρα Φράγκου,
                                                         μαθήτρια Β’3


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Χθες 31/3/014 η πολιτιστική μας ομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Εκεί είδαμε κάθε είδους βιβλίο.Από εγκυκλοπαίδειες μέχρι μυθιστορήματα. Oι υπεύθυνοι ήταν πολύ φιλικοί και πρόθυμοι να μας πουν ακόμη και την πιο μικρή λεπτομέρεια, αλλά ο περιορισμένος χρόνος για την επιστροφή δεν μας άφησε να εξερευνήσουμε αυτό το εκπληκτικό κτίριο, παρά μόνο να δούμε και να ακούσουμε κάποια βασικά πράγματα γι' αυτό.
 Αμέσως μετά η ομάδα πήγε στο Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο.Εκεί είδαμε τις προτομές των αδερφών  Παπαστράτου και της μάνας τους Χαρίκλειας. Τη στιγμή αυτή γινόταν η διαμόρφωση κάποιων χώρων του πάρκου αλλά εμείς μπορούσαμε να απολαύσουμε έναν περίπατο μέσα στις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων του.
 Μέσα από αυτές τις επισκέψεις η ομάδα έμαθε πολλά πράγματα.Καθοδηγητές ήταν οι υπεύθυνες κυρίες Αγγέλη,Δαλιάνη,Σκεπετάρη και Κατσαντώνη, οι οποίες μας έκαναν να χαρούμε αυτές τις επισκέψεις και να μάθουμε πράγματα μέσα από τα κείμενα που είχαν ετοιμάσει και ακούστηκαν στο Πάρκο…https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gif

Στέφανος Αβράμπος
Μαθητής Β΄1



Χθες πήγαμε με την πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και στο Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο.
Αρχικά επισκεφτήκαμε τη Βιβλιοθήκη .Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος με πολούς χώρους,στους οποίους μπορείς να διαλέξεις ένα βιβλίο για να διαβάσεις,ένα μέρος που μπορείς να μπεις στο Διαδύκτιο και διάφοροι άλλοι χώροι.Στις ''Πληροφορίες''όταν πρωτομπαίνουμε στο κτήριο,ένας κύριος,που εργάζονταν εκεί,μας ενημέρωσε για τη βιβλιοθήκη,ότι ήταν δωρεά της οικογένειας Παπαστράτου,για τους χώρους της βιβλιοθήκης και για την ταξινόμηση των βιβλίων. Επίσης, επισκεφτήκαμε την αίθουσα Καπράλου που βρίσκεται δίπλα στη βιβλιοθήκη και που είναι άλλη μια δωρεά της οικογένειας Παπαστράτου.
  Έπειτα πήγαμε στο Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο, ένα θαυμάσιο πάρκο που δώρησε επίσης η οικογένεια Παπαστράτου.Η έκταση του είναι πολύ μεγάλη και στην είσοδο μπορούμε να δούμε τις προτομές της οικογένειας.Αυτό δείχνει κατά την γνώμη μου, το πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά αυτής της οικογένειας.Στο πάρκο πήγαμε και είδαμε την εκκλησία και τέλος καθήσαμε σε μια καφετέρια να ξεκουραστούμε.
Υπήρχε και μία παιδική χαρά όπου κάποια παιδιά πήγαν και έπαιξαν.
Συνολικά, η επίσκεψη μας σ' αυτά τα μέρη ήταν εκπληκτική.Εφόσον το πρόγραμμα μας έχει σχέση με την οικογένεια Παπαστράτου και τις δωρεές τους,το να δούμε από κοντά μας βοήθησε σίγουρα να καταλάβουμε τη σπουδαιότητά τους.
Ευχαριστούμε τις υπεύθυνες καθηγήτριες για τη διοργάνωση αυτής της επίσκεψης…

Αρκουμάνης Γρηγόρης 
Μαθητής Β΄1

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014


ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
       Μία από της σημαντικότερες προσφορές της οικογένειας Παπαστράτων ήταν η Παπαστράτειος δημοτική βιβλιοθήκη. Η Βιβλιοθήκη είναι δωρεά της Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ. Eγκαινιάσθηκε το Μάιο του 1964 και πρωτολειτούργησε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, στην αρχή στο ίδιο κτίριο με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου. Το 1984 με νέα δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ, ανεγέρθηκε ένα νέο σύγχρονο κτίριο, όπου μεταφέρθηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα η Βιβλιοθήκη, καλύπτοντας συνολική επιφάνεια 900 m2.
         Η συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 26.000 τόμους βιβλίων από τα οποία τα περισσότερα είναι δανειστικά.
         Υπάρχει κεντρικός Υπολογιστής, όπου μηχανογραφούνται όλα τα βιβλία της Βιβλιοθήκης.
        Ακόμη στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης και στα πλαίσια του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, λειτουργεί το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης με συνολικά 6 Υπολογιστές για το κοινό, εκ των οποίων οι 3 με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και άλλες εργασίες, οι άλλοι 3 Υπολογιστές είναι για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) με προβλήματα (όρασης, ακοής, κινητικά προβλήματα κ.α.), έχοντας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν λειτουργίες όπως εκτυπώσεις στους διαθέσιμους εκτυπωτές π.χ. εκτυπώσεις σε γραφή Brielle, σάρωση εικόνων σε ειδικό σαρωτή για τυφλούς και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
         Τη Βιβλιοθήκη χρησιμοποιούν όλοι οι πολίτες του Αγρινίου και της γύρω περιοχής, που αναζητούν τη γνώση και την πληροφορία όπως μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι, επιστήμονες, ερευνητές κ.λ.π., καθώς και πολλοί επισκέπτες της πόλης μας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το 2006 δανείστηκαν από τη Βιβλιοθήκη 4.832 τόμοι βιβλίων γύρω στα 2.810 μέλη τους.
         Προσωπικά, θεωρώ αυτήν την προσφορά πολύ χρήσιμη και απαραίτητη, καθώς στην πόλη μας χρειάζονταν μια δημοτική βιβλιοθήκη όπως και στις υπόλοιπες περιοχές. Έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές την βιβλιοθήκη για τον δανεισμό βιβλίων, για τη συλλογή πληροφοριών, καθώς επίσης, έχω αναζητήσει πληροφορίες στο αρχείο εφημερίδων που υπάρχει εκεί. Γενικά πιστεύω πως η βιβλιοθήκη έχει ωφελήσει όλους τους κατοίκους του Αγρινίου και της ευρείας περιοχής είτε στη συλλογή πληροφοριών είτε στο δανεισμό βιβλίων ειδικότερα στην δύσκολη οικονομική εποχή που διανύουμε.
Ελπίζω σε ανάλογες δωρεές και  στο μέλλον!
    Γράφει η  Παρά Καλλιρόη,
μαθήτρια της Β΄ τάξης

                                       
31/3/2014
Επίσκεψη στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και στο Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου

Πρόσφατα επισκεφθήκαμε την Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου. Η επίσκεψη αυτή με χαροποίησε ιδιαίτερα, διότι είδα και έμαθα πολλά πράγματα.
    Αρχικά, πήγαμε στη Βιβλιοθήκη και εισέλθαμε στο χώρο με τα γλυπτά του γνωστού Παναιτωλιώτη Χρήστου Καπράλου. Εκεί, είδαμε τις πολύ ωραίες δημιουργίες του. Αυτό που με εντυπωσίασε πολύ, ήταν το γεγονός ότι τα περισσότερα γλυπτά του, απεικόνιζαν τη
μητέρα του. Ομολογώ πως συγκινήθηκα, βλέποντας πόσο πολύ την αγαπούσε και νοιάζονταν γι' αυτή.
Στη συνέχεια, περάσαμε στη διπλανή αίθουσα όπου η κυρία Δήμητρα Λουκοπούλου μας μίλησε για τη Βιβλιοθήκη. Επίσης μπήκαμε στην κάτω αίθουσα με τα βιβλία. Η πληθώρα τους με μάγεψε αρκετά και σύντομα θα πάω οπωσδήποτε να δανειστώ κάποιο βιβλίο.
    Ύστερα, πήγαμε στην μπροστινή όψη του πάρκου, όπου υπάρχουν οι
προτομές των αδελφών Παπαστράτου. Εκεί, μαθήτριες απήγγειλαν κάποιο απόσπασμα για την οικογένεια Παπαστράτου. Έτσι κι εγώ, διάβασα στους συμμαθητές μου το ποίημα που έγραψα και συγκινήθηκα πολύ με το διπλό χειροκρότημα που μου απέδωσαν τα παιδιά! Ακόμη, βγάλαμε πολλές φωτογραφίες για να θυμόμαστε την εκδρομή. Μετά, πήγαμε στην καφετέρια που υπάρχει εκεί, περνώντας από την Μεταμόρφωση του Σωτήρος, το μικρό μα έξοχο εκκλησάκι, που είναι επίσης δωρεά των Αδελφών Παπαστράτου. Στο μέρος αυτό, ξεκουραστήκαμε για λιγάκι, συζητήσαμε και αναφέραμε ο καθένας τη γνώμη μας για ό,τι είδαμε.
Κλείνοντας, θα ήθελα να
ευχαριστήσω τις κυρίες Αγγέλη, Δαλιάνη, Σκεπετάρη και Κατσαντώνη που μας συνόδευσαν σε αυτή την υπέροχη επίσκεψη. Μου άρεσε πάρα πολύ και πραγματικά ελπίζω να πάμε και άλλες τέτοιες εκδρομές. Να ξέρετε πως σας αγαπάμε και σας εκτιμάμε ιδιαίτερα.



Σαρδέλη Μαρία
Μαθήτρια της Β' Γυμνασίου
Επίσκεψη Στην Παπαστρατειο Δημοτικη Βιβλιοθηκη
                                                                Και
Στο  Παπαστρατειο  Δημοτικο  Παρκο  Αγρινιου

   Την Δευτέρα 31 Μαρτίου τις τρεις τελευταίες  ώρες πήγαμε με την πολιτιστική ομάδα στην Παπαστράτειο Δημοτική  Βιβλιοθήκη και στο Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο.
   Φύγαμε από το σχολείο μας την τέταρτη ώρα και πήγαμε προς την βιβλιοθήκη .Στη διαδρομή μας  περάσαμε από πολλά μαγαζιά όπου συναντήσαμε  μερικούς  φίλους. Όταν  φτάσαμε στην βιβλιοθήκη  έκανε πολλή ζέστη αλλά ξεκουραστήκαμε κάτω από τις σκιές των δέντρων. Πριν επισκεφτούμε  την βιβλιοθήκη πήγαμε στην γλυπτοθήκη  του Χρήστου Καπράλου. Ο Χρήστος Καπράλος ήταν από το Παναιτώλιο  και είχε σπουδάσει  με την βοήθεια της οικογένειας  Παπαστράτου. Έπειτα προχωρησάμε  προς  την βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη είναι δωρεά των αδελφών Παπαστράτου και αποτελείται από μια αίθουσα για εκδηλώσεις για τα παιδιά, μια αίθουσα με υπολογιστές και μια αίθουσα δανεισμού.
      Ακόμη πήγαμε στο πάρκο. Εκεί είδαμε τις προτομές των αδελφών Παπαστράτου και της μητέρας τους. Εκεί κάποια παιδία διάβασαν τα δικά τους ποιήματα που είχαν γράψει  γι΄ αυτούς. Όμως ήμασταν  κουρασμένοι  από την ζέστη και δεν απολαύσαμε την επίσκεψη μας στο πάρκο. Τέλος είδαμε την εκκλησία που βρίσκεται στο πάρκο η οποία ήταν δωρεά της μητέρας τους.
         Είμαι πολύ χαρούμενη  που επισκεφτήκαμε  όλα αυτά τα υπέροχα τοπία. Ελπίζω να έχουμε ξανά την ευκαιρία  να επισκεφτούμε κι άλλες δωρεές τους. Τέλος ευχαριστώ τις καθηγήτριές μας που μας προσέφεραν μια τόση υπέροχη εκδρομή αλλά κι ένα ξεχωριστό μάθημα για την τοπική μας ιστορία!!!
      
Έλενα Κύρκου
Β΄2