Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΜΗΤΡΟΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
Aπό τα Κράβαρα στα Βραχώδη Όρη !

Γράφει ο Χρίστος Καραλής, φυσικός

Ο Μήτρος Καραλής γεννήθηκε στην Αράχοβα Ναυπακτίας το 1895 και έμενε στο Αγγελόκαστρο. Σε ηλικία 17 ετών, το 1912, μαζί με ένα ξάδερφό του τον Σπύρο Κριτσόβα από την Αράχοβα , ΄΄ανυπότακτοι’’ καθώς ήταν ξεκίνησαν από Πάτρα για Αμερική με το πλοίο. Εκεί υπήρχαν αρκετοί νέοι από τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας  και γνώριζαν πού θα πάνε και τι θα συναντήσουν.Η μεγάλη φτώχεια και η έλλειψη τροφής οδηγούσε πολλούς νέους στη φυγή...
Μετά τη Λακωνία, οι πρώτοι μετανάστες στην Αμερική προέρχονταν από την περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας (Κράβαρα)   .  Είχαν πάει από το 1770 περίπου από τα χωριά Περίστα και Πλάτανος τυχοδιώχτες και πολυγυρισμένοι . Ορισμένοι ήταν σε Ρωσία και Ρουμανία.Πολλοί έμειναν στην Αμερική για πάντα.
Ο Μήτρος Καραλής και ο Σπύρος Κριτσόβας  πήγανε στην Πάτρα  φεύγοντας από το σταθμό Αγγελοκάστρου με το τραίνο και μετά με το πλοίο Καλυδώνα για Πάτρα.Από εκεί για Αμερική...
Όταν έφτασαν στη Νέα Υόρκη πέρασαν τον έλεγχο και άρχισαν να εργάζονται σε εστιατόρια της Νέας Υόρκης.  Επειδή όμως τα χρήματα που έβγαζαν ήταν λίγα, έφυγαν για το άλλο άκρο της Αμερικής στην περιοχή της Νεβάδα και εργάστηκαν σε ορυχεία κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στα Βραχώδη Όρη , στη μεγαλύτερη Αμερικάνικη Εταιρεία Μετάλλου.Οι εργάτες στα ορυχεία ήταν από βαλκανικές χώρες και Πολωνοί και Ιρλανδοί,Ιταλοί, Σέρβοι και Τούρκοι.
Στην Εταιρεία αυτή το μεροκάματο ήταν πενταπλάσιο από το κανονικό αλλά οι συνθήκες εργασίας στα έγκατα της  γης ήταν πολύ δύσκολες και λίγοι  από τους χιλιάδες εργάτες  (Σέρβοι, Τούρκοι, Ιταλοί, Έλληνες) άντεχαν να συνεχίσουν. Οι περισσότεροι μετά από λίγες ημέρες εργασίας σταματούσαν και έφευγαν.
Εκτός  από την επικινδυνότητα και το κρύο στα ορυχεία οι εργάτες αντιμετώπιζαν συχνά και φονικές επιθέσεις από αρκούδες . Η Εταιρεία για να προστατέψει τους εργάτες είχε φύλακες με όπλα γύρω από τα ορυχεία.
Ο Σπύρος Κριτσόβας δεν γύρισε ποτέ   στην Αράχωβα. Έμεινε στη Δυτική Αμερική (Λας Βέγκας).Απέκτησε μεγάλη περιουσία έμεινε ανύπαντρος και στη δεκαετία  του ΄60 επικοινώνησε με τους συγγενείς του για τελευταία φορά.Μετά τα ίχνη του χάθηκαν.
Ο Μήτρος Καραλής  εργάστηκε εκεί για περίπου 9 χρόνια, έβγαλε αρκετά χρήματα για την εποχή εκείνη τα οποία έστειλε στα αδέρφια του και αγοράσανε 200 περίπου στρέμματα γης  στο Αγγελόκαστρο.
Έδωσε επίσης χρήματα για να προικίσει τις τρεις αδερφές του. Αξίζει να σημειώσω ότι εκείνη την εποχή, 1910-20, λόγω έλλειψης αρδευτικών έργων,  τα κτήματα δεν  ποτίζονταν και δεν είχαν μεγάλη αξία . Μπορούσε με τα χρήματα που διέθετε να αγοράσει χιλιάδες στρέμματα γης.
Γύρισε το 1921 μαζί με πολλούς Έλληνες μετανάστες (με το νόμο Γούναρη) και πήγε στο Μέτωπο στη Μικρά Ασία, όπου  συμμετείχε σε πολλές μάχες...
Σημείωση: Το κείμενο γράφτηκε για την Πολιτιστική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου "Κοσμάς ο Αιτωλός''.Υπεύθυνη Μαρία Ν. Αγγέλη.
Η Ομάδα φέτος ερευνά το θέμα:
"Παρακαλώ σε, μοίρα μου, να μη με ξενιτέψεις..."
Μετανάστες από και προς την Ελλάδα...του 20ου και  21ου αιώνα




4 σχόλια:

  1. πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!και πολύ συγκινητικό το θέμα της μετανάστευσης!!!!!!!!!!!!!!!!!εύγε στην υπεύθυνη
    της ομάδας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ συγκινητικό το θέμα!!!!!!!μπράβο!!!να το συνεχίσετε.......................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...ΩΡΑΙΕΣ....
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωραίο κ.Καραλή!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή