Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Δεκέμβριος 2012


Βιβλιοπαρουσιάσεις:

 3 Δεκεμβρίου 2012
Η φιλόλογος μας κ.Μαρία Αγγέλη παρουσίασε το βιβλίο «Το κεντρί της πεταλούδας» της Γιώτας Γουβέλη, εκδόσεις Δίοπτρα. Η παρουσίαση έγινε στο βιβλιοπωλείο Αλεξάνδρας Μοσχονάς.
Κάποια από τα παιδιά της πολιτιστικής ομάδας παρακολουθήσαμε τη βιβλιοπαρουσίαση. Θέλαμε να δούμε πως γίνεται μια παρουσίαση για να οργανώσουμε και εμείς τις παρουσιάσεις βιβλίων σχετικά με τη Σμύρνη, που είχαμε αναλάβει.

Μας άρεσε ο απλός και κατανοητός τρόπος με τον οποία μίλησε η καθηγήτρια μας. Το παράδειγμα της ήταν πολύ χρήσιμο για μας. Στην παρουσίαση ήρθαν και οι καθηγήτριες μας: κ. Χονδρού, κ. Δαλιάνη και η κ. Σκεπετάρη.





Η πρώτη παρουσίαση βιβλίου, παρευρέθηκα ήταν στην παρουσίαση του βιβλίου: «Το κεντρί της πεταλούδας» της κυρίας Γιώτας Γουβέλη, το οποίο παρουσίασε η φιλόλογος μας, κυρία Μαρία Ν. Αγγέλη. Η κα Αγγέλη προσκάλεσε όλους τους μαθητές της σε αυτήν την εκδήλωση, εφόσον σκοπός της είναι οι μαθητές να μην παίρνουν γνώσεις μόνο από τα σχολικά βιβλία, αλλά να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και με άλλους τρόπους.
 Η κα Μαρία Ν. Αγγέλη παρουσίασε το βιβλίο με το δικό της χαρισματικό τρόπο. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε στα κείμενά της απλή και ευχάριστη στον ακροατή. Δεν παρέλειπε βέβαια να προσθέτει και εκφράσεις που αναδείχνουν το σπουδαίο μορφωτικό της επίπεδο. Έδωσε μία δική της ανάλυση του βιβλίου, χωρίς όμως να ξεφεύγει από το στόχο της, ο οποίος ήταν να παρουσιάσει όσο πιο καλύτερα γινόταν το συγκεκριμένο μυθιστόρημα.
   Ο χώρος, στον οποίο έγινε η παρουσίασε, ήταν το βιβλιοπωλείο της κυρίας Αλεξάνδρας Μοσχονά «Η λέσχη του βιβλίου». Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε εκεί μέσα ήταν ιδιαίτερη όμορφη και φιλική προς τον φιλαναγνώστη που παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Όλο το βιβλιοπωλείο ήταν γεμάτο με βιβλία κάθε λογής, κάτι το οποίο κέντρισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων μαθητών . Οι γνώριμες μελωδίες που αντηχούσαν στα ηχεία προτού ξεκινήσει η βιβλιοπαρουσίαση, προετοίμασαν τους αναγνώστες γι’ αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.
Ήταν μία ιδιαίτερη παρουσίαση, με έντονο το στοιχείο της θεατρικότητας, η οποία ξεκίνησε με την «ανάγνωση» της περίληψης του βιβλίου από την φιλόλογο Μαρία Αγγέλη. Έτσι προβλήθηκε η ενδιαφέρουσα ιστορία του βιβλίου. Η Σόνια, η Ρεβέκκα ,ο Σπύρος…. Οι χαρακτήρες ξεπηδούσαν ζωντανοί μέσα από τις γραμμές…
Στη συνέχεια την παρουσίαση ανέλαβε η ηθοποιός κυρία Φραντζέσκα Ιωαννίδη η οποία διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ δίπλα της στεκόταν η συγγραφέας κυρία Γιώτα Γουβέλη. Η ανάγνωση των αποσπασμάτων σταματούσε κατά διαστήματα ώστε να μπορεί να σχολιάζει η συγγραφέας τα γεγονότα που έκαναν εντύπωση στην ηθοποιό, αλλά και στους παρευρισκόμενους.
Στο τέλος της βραδιάς όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα της παρουσίασης του βιβλίου. Πολλοί αναγνώστες αγόρασαν το βιβλίο, ενώ άλλοι συγχάρηκαν τη συγγραφέα. Γενικά όλη η βραδιά εξελίχθηκε πολύ όμορφα και ευχάριστα.

Κωνσταντίνα Διώτη,
 μαθήτρια Β’ Γυμνασίου

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


12 Δεκεμβρίου 2012

2η Βιβλιοπαρουσίαση
Ο συγγραφέας κύριος Ευάγγελος Μαυρουδής ήρθε στο Αγρίνιο για την παρουσίαση της τριλογίας με τίτλο: «Επιστροφή στη Σμύρνη»
Πάλι εμείς με προτροπή της καθηγήτριας μας δώσαμε το παρόν στο «Βιβλιοτρόπιο» αυτή τη φορά. Ο συγγραφέας ήταν από νωρίς εκεί. Η κ. Αγγέλη τον χαιρέτησε και μας σύστησε και εμάς όλους έναν-έναν. Ο κ. Μαυρουδής  ευχαριστήθηκε πολύ με την παρουσία μας! Η κυρία μας του χάρισε το νέο βιβλίο της με τίτλο: «Σχολική Ενδυματολογία». Η συμμαθήτριά μας  Δήμητρα Κουτρομάνου του έδωσε ένα ποίημα που έγραψε για τη Σμύρνη.
Αυτή η βιβλιοπαρουσίαση ήταν μια ακόμα χρήσιμη εμπειρία για εμάς. Ευχαριστούμε τη φιλόλογο μας που μας συμβούλεψε να πάμε και να ακούσουμε τον κ. Μαυρουδή. Ήταν ένας ευγενικός και απλός συγγραφέας. Και το σημαντικότερο, κατάγεται από τη Σμύρνη και γράφει για τη Σμύρνη!
Ο κύριος Μαυρουδής ανέβασε τα εξής στη σελίδα του στο Facebook:
Εδώ και δυο μήνες περίπου λειτουργεί στο Αγρίνιο ένα καινούργιο βιβλιοπωλείο, το Βιβλιοτρόπιο, που κατάφερε κάτι σπάνιο και, κατά τη γνώμη μου, πολύτιμο: έφερε τη νεολαία της πόλης σε μια εκδήλωση μνήμης για τη Μικρασιατική Υπόθεση. 


Μέχρι τώρα, στις περισσότερες από είκοσι βιβλιοπαρουσιάσεις της τριλογίας Επιστροφή στη Σμύρνη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, οι νέοι αποτελούσαν εξαίρεση και συνήθως συνόδευαν τους γονείς τους. Στο Αγρίνιο, στις 12/12/12 συνέβη ένα θαύμα. Το ακροατήριο ήταν στην πλειοψηφία του νεανικό. 


Η επιτυχία, πάντα κατά τη γνώμη μου, οφείλεται στη νεαρή δημιουργό του Βιβλιοτροπίου, την 27χρονη Ματίνα Δάμπλια, που ίδρυσε και διευθύνει το βιβλιοπωλείο της με δροσιά, με φαντασία, με μεράκι και με αφάνταστη οργανωτικότητα. Οι δυο γονείς της, καθηγητές φιλολογίας, στηρίζουν και υποστηρίζουν την προσπάθεια με το ίδιο νεανικό πάθος.


Αρωγός στην παρουσίαση της τριλογίας η Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, Έλλη Λεμονίδου. Με ζωντάνια και μεστό λόγο έθεσε τα όρια και τις προϋποθέσεις με τις οποίες λειτουργεί και εξελίσσεται η επιστήμης της Ιστορίας, υπογραμμίζοντας τις διαφορές και της αλληλοεπιδράσεις της με τη Δημόσια Ιστορία. Κατάταξε το ιστορικό μυθιστόρημα στα πλαίσια της δημόσιας ιστορίας –μια παρατήρηση με την οποία συμφώνησε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας την μάλιστα, ο συγγραφέας- και έκλεισε την ομιλία της διαβάζοντας μικρά αποσπάσματα της τριλογίας που εξέφραζαν, μέσα από τα συναισθήματα που περιέγραφαν, αυτήν ακριβώς την αρχή. 


Στην Έλλη Λεμονίδου οφείλεται η παρουσία των φοιτητών της και το ακαδημαϊκό (και παράλληλα απόλυτα κατανοητό) επίπεδο της εκδήλωσης. 


Μολονότι δεν περιλαμβανόταν στους ομιλητές ή τους συντελεστές της εκδήλωσης, η φιλόλογος Μαρία Αγγέλη, καθηγήτρια στο 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός», παραβρέθηκε δημιουργικά με όλη την πολιτιστική ομάδα των μαθητών της, συμβάλλοντας στη νεανική ορμή της εκδήλωσης.


Η πολιτιστική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου πραγματοποιεί το πολιτιστικό πρόγραμμα «Από τα Ματωμένα Χώματα στη νέα πατρίδα. Ο ξεριζωμός, η προσφυγιά και η Ελπίδα...». Παρόλο που η ίδια η Μαρία Αγγέλη δεν έχει προσφυγική καταγωγή, έχει ήδη επισκεφτεί τη Σμύρνη δυο φορές και παρακολουθεί διαβάζοντας με συγκίνηση ό,τι σχετίζεται με τη Μικρά Ασία. 


Η Μαρία Αγγέλη, εκτός από το εμπνευσμένο έργο που επιτελεί (η «Σχολική ενδυματολογία», των εκδόσεων Πασχέντη, αποτελεί ντοκουμέντο της δουλειάς που γίνεται στο σχολείο της) δίνει έμπνευση στους μαθητές της απελευθερώνοντας τις ευαισθησίες τους. Η Δήμητρα Κουτρομάνου, μαθήτρια της Β΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός» χάρισε στο συγγραφέα της τριλογίας «Επιστροφή στη Σμύρνη» ένα μεγάλο ποίημα που έγραψε η ίδια. Το ποίημα αποτελείται από 14 στροφές (οι δεκατρείς τετράστιχες και η τελευταία πεντάστιχη) με τίτλο «Σμύρνη μου αγαπημένη».


Ιδού η τελευταία πεντάστιχη στροφή:


«Σμύρνη στον κόσμο ξακουστή,
πατρίδα μου μοιραία,
μες στην καρδιά σε χάραξα
να σε θυμάμαι πάντα,
σαν μια γυναίκα διάσημη,
σαν πρωινή λιακάδα».









Ο κ. Ευάγγελος Μαυρουδής με mail συγχάρηκε την καθηγήτριά μας για την προσπάθεια που κάνει και το πολιτιστικό πρόγραμμα που ανέλαβε σχετικά με την Μικρασιατική καταστροφή και τους πρόσφυγες…
Προθυμοποιήθηκε να έρθει ξανά στο Αγρίνιο (με δικά του έξοδα) και με τον φίλο του κ. Κώστα Κουτσομύτη, διακεκριμένο σκηνοθέτη, για να μας βοηθήσουν στην έρευνα μας!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Εμείς η πολιτιστική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός», τον ευχαριστούμε πολύ για την καλή του διάθεση!

Άρθρο της Μανάκη Ελισάβετ στην εφημείδα ΜΑΧΗΤΗΣ



Ερώτηση: Πώς νιώσατε όταν σας ανακοίνωσαν ότι θα έπρεπε να διαβάσετε ένα βιβλίο από τη σχετική βιβλιογραφία και έπειτα από την ανάγνωσή  του;

Απάντηση: Μανάκη Ελισάβετ

            Το να διαβάζεις ένα βιβλίο είναι σίγουρα κάτι το ενδιαφέρον για κάποιους ανθρώπους  και για κάποιους άλλους κάτι το πολύ βαρετό. Αν δεν γνωρίζεις και το κεντρικό θέμα του βιβλίου, νομίζεις πως θα είναι κάτι που αναγκάζεσαι να κάνεις.
    Προσωπικά, για να είμαι ειλικρινής, όταν η καθηγήτρια και φιλόλογος του τμήματος μας ανακοίνωσε πως θα διαβάσουμε ένα βιβλίο σχετικό με την Μικρασιατική Καταστροφή, που είναι το θέμα που ερευνούμε, θεώρησα πως θα είναι κάτι το πολύ βαρετό, το πολύ ανιαρό. Πίστευα πως θα είναι μια «αγγαρεία» που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να μάθουμε περισσότερα στοιχεία σχετικά με το θέμα.
    Στις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου με τίτλο: Μέσα στις φλόγες, ανακάλυψα την πραγματική έννοια της ανάγνωσης ενός βιβλίου. Καθώς το διάβαζα, τόσο πιο πολύ μου άρεσε το βιβλίο. Προσπαθούσα να διαβάζω όσες περισσότερες σελίδες μπορούσα την ημέρα. Ήταν κάτι το συγκλονιστικό! Είχα ξαφνιαστεί κι εγώ η ίδια.
    Κατά τη γνώμη μου, η ανάγνωση ενός βιβλίου και ιδιαίτερα κάποιου που πραγματεύεται ένα γεγονός που συντάραξε όλο τον κόσμο είναι πολύ ενδιαφέρον. Επιπλέον, έχω να ομολογήσω πως το βιβλίο «Μέσα στις φλόγες», παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα της εποχής με έναν λογοτεχνικό τρόπο προσιτό στα  παιδιά και ευχάριστο στην ανάγνωση. Όμως, σε αυτή την ενέργεια μας οδήγησαν οι φιλόλογοί μας που τους ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά!!!

Τέλος, όλο το βιβλίο ήταν πολύ σημαντικό αλλά τα χωρία που, κατά τη γνώμη μου, ξεχώρισαν ήταν τα εξής:
   Το πρώτο έχει σχέση με τις σκέψεις της ηρωίδας ενώ βρίσκεται στο τρένο που θα την πάει στο σπίτι της προκειμένου να ανακοινώσει στην οικογένειά της ότι θα πάει στην Αθήνα. Έχει αναπάντητα ερωτήματα και αναρωτιέται γιατί αναγκάζεται να το κάνει αυτό.
«Μέσα μου πάλευε η συγκίνηση με την οργή. Γιατί οι άνθρωποι του τόπου μας έπρεπε να τρέχουν κυνηγημένοι και να σκοτώνονται; Γιατί να καίγονται πάλι τα σπίτια, τα σπαρτά και οι ελπίδες; Γιατί δε βρίσκονταν ένας τρόπος να ζει ο καθένας στη γη των προγόνων του και να τη δουλεύει ήσυχα και καλά, είτε Τούρκος ήταν είτε Έλληνες; Να’ ταν από Θεού δοσμένο; Μα τότε, δε θα’ ταν πόλεμος, θα’ ταν σεισμός, αστροπελέκι, πλημμύρα. Τούτη τη συμφορά ποιοι άνθρωποι τη φτιάχαν και γιατί;»
    Και το δεύτερο πραγματεύεται τις σκέψεις της ηρωίδας, Αλίκης, σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματα των προσφύγων.

«Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι βρεθήκανε ξαφνικά έξω από την προγονική τους γη. Παράτησαν σκοτωμένα παιδιά και γονιούς άταφους. Παράτησαν περιουσίες, τον καρπό στα δέντρα, το φαΐ στη φουφού, τη σοδειά στην αποθήκη, το κομπόδεμα στο συρτάρι, τα πορτρέτα των προγόνων στους τοίχους. Και βάλθηκαν να τρέχουν, να φεύγουν κυνηγημένοι απ' το τούρκικο μαχαίρι και τη φωτιά του πολέμου. Και λογίζονταν τυχεροί που αντάλλαξαν το έχειτους, την πατρίδα τους, το παρελθόν τους με μια στάλα σιγουριά... Άρπαξαν βάρκες, καΐκια, σχεδίες, βαπόρια και πέρασαν τη θάλασσα σ' έναν ομαδικό, φοβερό ξενιτεμό. Κοιμήθηκαν αποβραδίς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες, θαλασσοπόροι, άστεγοι, άποροι, αλήτες και ζητιάνοι στα λιμάνια του Πειραιά, της Σαλονίκης, της Καβάλας, του Βόλου, της Πάτρας. Ενάμισι εκατομμύριο αγωνίες και οικονομικά προβλήματα ξεμπάρκαραν στο φλούδι της Ελλάδας, με μια θλιβερή ταμπέλα κρεμασμένη στο στήθος: «Πρόσφυγες!». Πού ν' ακουμπήσουν οι πρόσφυγες; Τι να σκεφτούν; Τι να ξεχάσουν; Τι να πράξουν; Πού να δουλέψουν; Πώς να ζήσουν; Τρέμαν ακόμα από το φόβο. Τα μάτια τους ήταν κόκκινα απ' το αιμάτινο ποτάμι της κόλασης που διάβηκαν. Και σαν πάτησαν σε στέρεο έδαφος, μετρήθηκαν να δουν πόσοι φτάσανε και πόσοι λείπουν. Κι οι ζωντανοί δεν το πιστεύανε, μόνο άπλωναν τα χέρια τους στο κορμί τους και το ψάχνανε, για να βεβαιωθούνε πως δεν ήταν βρικόλακες. Και ψάχναν και για την ψυχή τους, να δουν αν ήταν στη θέση της. Μ' αυτή ήταν άφαντη. Είχε μείνει πίσω στην πατρίδα, κοντά στους αγαπημένους νεκρούς και στους αιχμαλώτους, κοντά στα σπιτάκια, στα χωράφια, στις δουλειές και στα καζάντια.
Κι είπαν: Περαστικοί είμαστε, ας βολευτούμε όπως-όπως κι αύριο θα ματαγυρίσουμε στα μέρη μας. Κι αποζητούσαν τούτη την ελπίδα, σαν το ψωμί, το νερό και τ’ αλάτι.
   Τόσοι ήταν. Ενάμισι εκατομμύριο Ρωμιοί Μικρασιάτες που στριφογύριζαν, τώρα στο καύκαλο της Ελλάδας, σαν περιπλανώμενοι Ιουδαίοι διωγμένοι από τη γη της Χαναάν. Και χτες, μόλις χτες να θυμάσαι πως ήσουνα νοικοκύρης! Ψάχναν τον αίτιο, αναθεμάτιζαν τον ουρανό της γης, αναθεμάτιζαν τον Κεμάλ, το Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο, την Αντάντ, τον πόλεμο, μα πριν απ’ όλα  τους ύπουλους τους «Συμμάχους», τους διπλοπρόσωπους, τους σφετεριστές που έκαναν μπίζνες κι αυτοκρατορική πολιτική με το αίμα και τη δυστυχία του λαού.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου