Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Σεπτέμβριος 2012

Σεπτέμβριος 2012

Το Σεπτέμβριο του 2012, με αφορμή τα 90 χρόνια από τη Μικρασιάτικη καταστροφή (1922), η φιλόλογος κ.Μαρία Ν. Αγγέλη, δίδαξε στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Β' Γυμνασίου το κείμενο:
"Όταν πρωτοκατέβηκα στη Σμύρνη", Διδώ Σωτηρίου
[από το μυθιστόρημα: Ματωμένα Χώματα, 1962]

Ο τίτλος που έχει δοθεί στο απόσπασμα αποδίδει την προσωπική εμπειρία του Μανόλη Αξιώτη, του βασικού ήρωα του μυθιστορήματος, όταν επισκέφτηκε πρώτη φορά τη Σμύρνη, το 1910, κατεβαίνοντας από το χωριό του, τον Κιρκιτζέ του Αϊδινίου.
Μέσα από το λογοτεχνικό κείμενο οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν πρώτη φορά τη Σμύρνη.

"Οι άνθρωποι στη Σμύρνη μιλούσανε όλοι ελληνικά, ακόμα κι οι Τούρκοι κι οι Λεβαντίνοι κι οι Οβραίοι κι οι Αρμεναίοι. Στο  Φραγκομαχαλά ωστόσο, πολλά μεγάλα κτήματα είχανε ξενικά ονόματα που δεν τα καταλάβαινα: "Κοντουάρ", "Μπον μαρσέ", "Παραντί ντε Νταμ"  κι άλλα. Και τι δεν έβρισκες σε τούτα τα μαγαζιά! Από παραδείσια φτερά για τα μαλλιά των γυναικών, μέχρι σκαρπίνια για Σταχτοπούτες. Και παιχνίδια, όμορφα κουρντιστά παιχνίδια! Πόσο ευτυχισμένα θα 'πρεπε να 'ναι εδώ τα παιδιά και πόσο χαϊδεμένες οι γυναίκες!"

Μείναμε αρκετές διδακτικές ώρες στο κείμενο αυτό. Παράλληλα διαβάσαμε κι άλλα αποσπάσματα από κείμενα της Δ. Σωτηρίου και άλλων συγγραφέων που έγραψαν για τη Σμύρνη...





Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα για τη Διδώ Σωτηρίου:


Μεγαλύτερη αδελφή της Έλλης Παπά, γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας και το 1909 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη. Ήρθε πρόσφυγας στον Πειραιά και κατόπιν στην Αθήνα μετά τη Μικρασιάτικη Καταστροφή, όπου και σπούδασε, συνεχίζοντας στο Πανεπιστήμιο της Μορβόνης. Το 1936 άρχισε να εργάζεται σαν δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα, ενώ το 1944 έγινε αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Ριζοσπάστης. Μετά τον Εμφύλιο συνεργάστηκε με το περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης και την εφημερίδα Η Αυγή. Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1959. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το μυθιστόρημά της Ματωμένα χώματα έχει κυκλοφορήσει σε 250.000 περίπου αντίτυπα.
Το 2001 η Εταιρία Ελλήνων συγγραφέων καθιέρωσε προς τιμήν της το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου", το οποίο απονέμεται "σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου