Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Γράφει η μαθήτρια Λαϊνά Σπυριδούλα
Επιβλέπει η Μαρία Αγγέλη
Αγαπητή Χριστίνα,                         Αγρίνιο 23 Δεκεμβρίου 2016
     Σου γράφω αυτό το γράμμα διότι θα ήθελα να σε ενημερώσω σχετικά με την τελευταία μας συζήτηση γύρω από τα έθιμα και τις παραδόσεις των Χριστουγέννων κάθε τόπου.
Η μαμά μου μου διηγήθηκε ένα έθιμο των Χριστουγέννων που είχαν στο χωριό της, την Κατούνα Ξηρομέρου:
 Την παραμονή των Χριστουγέννων σφάζανε ένα γουρούνι. Το γουρούνι αυτό το εκτρέφανε όλο το χρόνο στο σπίτι τους για να το σφάξουνε τα Χριστούγεννα. Το τάιζαν πίτουρα, τυρόγαλο(παράγωγο από το γάλα), βελανίδια και άλλα αποφάγια. Όταν το σφάζανε, το κομματιάζανε σε μερίδες και αφαιρούσανε τα κόκκαλα.
Το κρέας του το είχανε τροφή για πολύ καιρό και το διατηρούσανε μέσα στο λίπος. Ένα μέρος από αυτό το βακίζανε (κόβανε ψιλό το κρέας για κιμά). Τα κόκκαλα τα κάνανε τσιγαριστά στην κατσαρόλα. Ανάβανε φωτιά στην αυλή και πάνω βάζανε ένα μεγάλο καζάνι, μέσα στο οποίο ρίχνανε λεμονόκουπες για μυρωδιά. Προσθέτανε τα κομμάτια από το κρέας που είχε λίπος και αυτό γινόταν τσιγαρίδες, που τις τηγανίζανε.
 Το λίπος το στραγγίζανε και το φυλάγανε μέσα σε πήλινα δοχεία, τις λαήνες και το χρησιμοποιούσανε για το βούτυρο της χρονιάς ή σαν λάδι. Το  βάζανε στο κατώι(υπόγειο) που είχε κρύο για να διατηρηθεί. Με αυτό φτιάχνανε την πολύ νόστιμη τραχανόπιτα και με τον κιμά φτιάχνανε λουκάνικα. Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα αγοράζανε το γουρούνι για τα επόμενα Χριστούγεννα κα το έθιμο συνεχίζονταν...
Αυτό είναι ένα έθιμο από το χωριό της μητέρας μου. Ελπίζω οι πληροφορίες μου να σου αρέσουν. Περιμένω απάντησή σου!
Με αγάπη
Η φίλη σου Σπυριδούλα


 Μπορείς να δεις μερικές εικόνες:
      












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου